sobota 13. prosince 2014

Galerie Moritz

Nákupní galerie Moritz má jen jedny toalety a to ve druhém patře. Tyto toalety slouží jak pro návštěvníky obchodů, tak také pro zákazníky kaváren. Skrze to, že se galerie nachází v centru města, navštěvuje zdejší toalety také spousta lidí z venku. To vše má za důsledek vytížení tohoto sociálního zařízení. A jejich ne zrovna chytré umistění zaviňuje to, že dlouhé fronty (převážně z dámských toalet) narůstají až na chodbu a jsou vidět už od eskalátorů či z blízkých obchodů, což není zrovna dvakrát žádoucí.

Dalším problémem těchto toalet je konstrukce přepážek u jednotlivých kabinek. Mezi futry a dveřmi je i po zavření a zamčení asi centimetrová díra, kterou je snadno vidět ven. A jak jistě znáte pravidla optiky. Pokud vy vydíte ven, venek vidí vás. Škvíra je zdokumentovaná nanásledující fotografii.


V kabince se nenachází držák na tašky, který považuji v nákupní galerii za nepostradatelný. Nezdá se mi zrovna dvakrát vhodné, aby si lidé tašky se svým nákupem skládali na zem. Jinak jsou toaletní mísy čisté, pěkné, splachování funguje a záchodvá štětka nechybí. Občas ovšem chybí toaletní papír. To je zapříčiněno vysokou návštěvností toalet. Stejně tak je problém i s úklidem.
 



                                         
 Před kabinkami je poměrně málo místa, takže když kabinku opustíte, musíte se vyhýbat čekajícím. Stejně tak tomu je i u umyvadel. Umyvadla jsou na dámských záchodcích dvě, k tomu jendo mýdlo, které v pozdních hodinách dochází. Před každým umyvadlem je jedno čisté zrdcadlo. Sušák se nachází po levé straně a pokud u levého umyvadla někdo stojí, těžko se k sušáku dostanete. Kdo upřednostňuje k osušení rukou ubrousky, tense nedočká vůbec. O nějakém estetickém řešení prostoru senedá mluvit.

Galerie vsadila na bílé kachličky a nicneříkající šedou barvu. Nikde není ani stopa po červené, která je barvou všech detailů Galerie.

Není divu, že celkový dojem z toalet je nulový. Toalety v nákupních galeriích sice nemusí být nějak extra zajímavé, ale není vůbec hanba postarat se o jejich čistotu a také o komfort jejích návštěvníků. Lidem stačí stlačené fronty v obchodech, nemusí se tlačit ještě před toaletami.

1 komentář:

  1. Dovolím si tu učinit první komentář - Váš blog vypadá velmi slibně, myšlenka je bezesporu zajímavá, jen mi trochu vadí hrubé chyby v tomto prvním článku (vydět, zrdcadlo). Druhý článek je v tomto směru mnohem lepší. A pokud můžu doporučit - další zajímavé toalety jsou například v "mrakodrapu" u nádraží (bohužel už nejsou pro volně procházející osoby, jen pro zákazníky bufetu), samozřejmě na nádraží ČD (tam vyznávají rovnoprávnost - muži i ženy za stejnou taxu 10 Kč ;-)), perfektní fronty bývají u McDonalda na Horním náměstí .... Taky bych mohla zavzpomínat na již neexistující WC dole v Prioru s velmi sympatickou babčou nebo v Riegrovce, kde zase dámy hazjlbabky obvykle nemívaly drobné nazpět. Nebyl by zájem o spolupráci ? Mám v tomto směru celkem dlouholetý přehled ;-))
    Ludmila

    OdpovědětVymazat

tu nechte názor, díky!